Ypäjä – Yömajan ja turvakodin perustaminen

Ypäjän KHall 251 § 7.12.2021 Valtuustoaloite yömajan ja turvakodin perustamisesta. Päätösehdotus esityslistassa:” Ypäjän kunnanhallitus päättää pyytää Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymältä lausunnon yömajaa ja turvakodin perustamista käsittelevästä valtuustoaloitteesta.”

KV 52 § 11.11.2021 Varavaltuutettu Markku Heikkilä luki ääneen ja jätti valtuuston puheenjohtaja Jari Hepomaalle Ypäjän PS:n ja Vasemmistoliiton valtuustoryhmien aloitteen yömajan perustamisesta kuntayhteistyönä sekä turvakodin perustamisesta seutukunnalle.

Liite 11

“Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut

Sosiaali- ja terveysministeriö on Marinin hallituksen tavoitteiden mukaisesti 2020 ja 2021 kutsunut hankerahoituksen piiriin kuntia, joissa on eniten asunnottomia. Yhteistyöohjelman tavoite on puolittaa asunnottomuus vuoteen 2023. Forssan seudulla dataa ei ole, miten moni on suoraan tai välillisesti asunnoton. Eikä työkaluja, jolla tietoja kerättäisiin. Hankkeita asian ympärillä ei ole alueellamme.

Esitämme yömajan perustamista kuntayhteistyönä ja nopealla aikataululla. Yömaja tarjoaisi turvaa, mutta myös keräisi ilman henkilötietoja tietoa asunnottomien määrästä. Yömajassa voidaan myös tarjota matalalla kynnyksellä palveluohjausta tms.

Aloitteen tueksi nostamme lain asumis-olojen kehittämisestä (919/1985) 1 §:n sanamuodon, joka kuuluu seuraavanlaisesti:” Asunto-olojen kehittämisen tavoitteena on turvata jokaiselle Suomessa vakinaisesti asuvalle mahdollisuus kohtuulliseen asumiseen – -”. Lisäksi korostamme saman lain pykälää 5, jossa säädetään, että kunnan on huolehdittava toimenpiteistä, joilla erityisesti asunnottomien ja puutteellisesti asuvien asumisoloja parannetaan ja mikäli he itse omatoimisesti eivät kykene asuntoa hankkimaan, kunnan on velvollisuus on järjestää kohtuulliset asumisolot. Muistutamme myös kuntalain (410/2015) 8 §:n järjestämisvastuun velvoitteista, joiden mukaan kunta voi itse järjestää tai sopia järjestämisvastuun toiselle kunnalle tai kuntayhtymällä.

Lisäksi esitämme turvakodin perustamista seutukunnallamme. Lähin on Hämeenlinnassa. Rehellinen kysymys arvoisat valtuutetut, onko järjestely matalan kynnyksen järjestely? Kotiväkivallan kohdalla ensimmäisenä mieleen tulee ehkä aikuisten ongelmat ja riidat. Mutta on nuoria, jotka joutuvat puntaroimaan kodin tilanteiden johdosta, onko turvallista jäädä tai mennä kotiin? Näihin tilanteisiin voi liittyä päihteet, väkivalta ja seksuaalinen hyväksikäyttö tai sen pelko tai kaikki yhtä aikaa. Pääseekö hän Hämeenlinnaan? Onko meillä vastaavasti turvallista paikkaa ihmiselle, joka jostakin syystä on kunnan alueella yöllä ja vailla rahaa? Näitä tilanteita on, valitettavasti.

Jokaisella on oikeus turvaan. Turvakodissa voidaan antaa palveluohjausta aikuisille, sekä nuori ohjata ankkuritiimin asiakkaaksi, joka on moniammattillinen ja palkittu tapa lisätä turvallisuutta.

Kiitos.”

 

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa