FL – 14.12. mielipiteet; Jokioisten uuden torialueen suunnitelma on hyvä ja kannatettava, mutta sijainti yksinkertaisesti väärä

Jokioisten kunnan tulevassa valtuustossa 16.12 päätetään torialueen investointirahoista. Alueelle on suunniteltu myyntipaikkoja, esiintymislava, kioski, wc ja noin 25 auton parkkipaikka. Investointikustannus on n. 460 000 €. Kun huomioon otetaan vielä Jokioisten historian neliöhinnaltaan kallein tontti (Vessentori), niin kustannus on n. 700 000 €. Näin suuri investointi pitää huolella valmistella ja tähän valmisteluun perussuomalaiset haluaisivat lisää aikaa.

Suurin huolemme on, mistä alueelle löytyy käyttäjiä. Suunnitelma on hyvä ja kannatettava, mutta sijainti kaikkien katseilta suojassa yksinkertaisesti väärä. Jos kuntaan halutaan rakentaa “käyntikortti” ja tapahtuma-alue, niin sen tulisi olla siellä, missä ihmisiä liikkuu eli Keskuskadun varrella. Suunnitellun alueen vieressä ei ole aktiviteetteja tai palveluita, jotka kuntalaisia paikalle toisi. Myöskään kaupallisia toimijoita tai edes poliittisia ryhmiä ei kiinnosta alue, jossa ei ole ohikulkuliikennettä.

Pitäisi myös etukäteen selvittää, mistä alueelle löytyisi kunnan ulkopuoliset toimijat ja tapahtumien järjestäjät, jotta voitaisiin edes teoriassa varmistua alueen elinvoimaisuudesta. Haavemaailmassa eläen näin suurta investointia ei pidä tehdä.

Suuremmille tapahtumille alue on auttamattomasti liian pieni ja ahdas. Lisäksi meillä on jo olemassa erilaisiin tapahtumiin soveltuva hieno ja kaunis Tietotalon alue, jonka sisätiloissa ja pihapiirissä on isolla rahalla tehdyt samat palvelut jo olemassa. Herääkin kysymys: Kannattaako investoida samanlaiseen kannattamattomaan infraan uudelleen?

Suunnitellulla alueella on tälläkin hetkellä parkkipaikka, jossa harvoin on autoja parkissa. Onko järkevää rakentaa uusi käyttämätön parkkipaikka vai pitäisikö alueesta tehdä puistokatutyyppinen, liikenteestä vapaa kuntalaisten olohuone suihkualtaineen ja istutuksineen. Se rauhoittaisi keskustaa ja oikeasti palvelisi alueen nykyisiä ja tulevia suunniteltujen senioritalojen asukkaita.

Emme ole tyrmäämässä alueen kehittämistä, mutta haluaisimme suunnitteluun ja kuntalaisten aitoon osallistamiseen lisää aikaa ennen kallista investointia. Vähäisellä käytöllä oleva Tietotalo tuottaa tappiota 200 000 €/vuosi ja haluamme, ettei kuntaan tehtäisi uusia investointeja, joista aika on ajanut jo rakennettaessa ohi.

Asiaa käsitelleestä lehtijutusta (FL 11.12.) sai kuvan, että sen käsittely olisi ollut riitaisaa tai jotenkin epäasiallista. Jotta väärinkäsityksiä asiasta ei jäisi, haluamme todeta, että uuden kunnanjohtajan myötä avoimuus asioiden käsittelyssä on merkittävästi lisääntynyt ja olemme erittäin tyytyväisiä kunnanjohtajan työhön. Jokioisilla saa olla asioista eri mieltä ja niistä on aina pystytty keskustelemaan hyvässä hengessä.

Valtuuston tekemään päätökseen pitää kaikkien tyytyä, jättää pulinat pois ja päästä mahdollisesta “tappiosta” yli. Asioihin pitää vaikuttaa ennen päätöksentekoa eikä valittaa jälkikäteen. Kaikessa päätöksenteossa pitää muistaa, että keskiössä on aina kuntalaisen etu ja kunnan varoja pitää käyttää harkiten.

Kirjoitettu 16.12.2021

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa