FL – 8.1.2022 mielipiteet; Sosiaalipalveluiden merkityksellisyydestä arjen turvaajana – Yllättävä elämäntapahtuma voi ajaa jokaisen tarvitsemaan sosiaalipalveluita

Aluevaaleissa äänestetään siitä, kuka sinun sote- sekä pelastuspalveluistasi päättää.

Sosiaalityö, sosiaalityöntekijä ja sosiaalihuolto ovat sanoja, jotka herättävät ihmisissä mielikuvia ja ennakkoluuloja siihen asti, kunnes tulee yllättävä tilanne omalle kohdalle. Havainnollistan mallitarinan avulla, miten sosiaalipalvelut turvaavat arkea meille kaikille, ja siksi niiden sujuvuus on merkityksellistä.

Perhe, jossa on isä ja äiti sekä 4- ja 13-vuotiaat lapset. Eräänä iltana isän ajaessa kotiin pitkän työpäivän jälkeen tapahtuu auto-onnettomuus. Tähän perhe ei voinut varautua mitenkään. Isä kuljetetaan pelastuspalveluiden avulla sairaalaan. Hätäkeskukseen soiton yhteydessä tulee tieto sosiaali- ja kriisipäivystykseen, että perheellinen joutunut vakavaan onnettomuuteen. Sosiaali- ja kriisipäivystys kontaktoi äitiä ja järjestää tarvittaessa kriisiapua.

Sairaalassa sosiaalityöntekijä kohtaa isän, varmistaa, että isän sairaalassa olon aikana tarvittavat sairauspäivärahahakemukset, kuntoutustuen hakemukset ja juoksevat kustannukset tulevat hoidetuksi. Sairaalan sosiaalityö varmistaa isän kotiutumisen sujuvuuden, ja kartoittaa tarvittavat lisäpalvelut yhteistyössä terveydenhuollon kanssa. Isä voi näin kotiutua turvallisesti.

Isä kotiutuu, äitiä ja lapsia on tavattu kriisityön puolesta ja varmistettu arjen sujuvuus. Uusi arki alkaa, äiti käy kaksivuorotyössä, jonka vuoksi 4-v lapsi saa vuorohoitopaikan. 13-v lapsi on ajoittain yksin isän kanssa kotona arki-iltaisin. Nuorta alkaa huolettaa isän tilanne, jonka vuoksi nuorelle tarjotaan sosiaalihuollon koulukuraattorin tapaamisia, jotta nuori saa henkilökohtaista tukea uuden arjen käsittelemiseksi.

Äiti saa tietää oman äidin sairastumisesta muistisairauteen, jonka vuoksi äiti on yhteydessä ikäihmisten palveluihin saadakseen äidilleen kotipalvelua, koska omaishoidontuelle äiti ei voi jäädä hoitamaan omaa äitiään. Mikäli isä olisi töissä, tämä olisi mahdollista. Sosiaalihuolto järjestää äidinäidille ikäihmisten kotipalvelua ja seuraa äidin sairauden etenemistä. Tämä tukee äidin jaksamista arjessaan.

300 vuorokautta isän sairauspäivärahakautta on tullut täyteen. Isän pitäisi ilmoittaa itsensä työttömäksi työnhakijaksi ja vastaanottaa työtä. Isä ei kykene vastaanottamaan työtä. Työllisyydenhoidon palveluissa isä ohjataan jälleen sosiaalihuollon ammattihenkilölle. Isän tilanne ymmärretään, ja isä voi saada työttömyyskorvausta, mutta perheen talous romahtaa. Perhe ohjataan aikuissosiaalityöhön hakemaan erityislainsäädännön perusteella ehkäisevää tai täydentävää toimeentulotukea. Ensin tarvitaan Kelalta päätös toimeentulotuesta. Aikuissosiaalityö tukee, mutta tietyin kriteerein. Aikuissosiaalityö pyytää yhteistyöhön perhesosiaalityön, jotta turvataan lapsille riittävä huolenpito ja turvallinen kasvuympäristö. Perhesosiaalityö aloittaa palvelutarpeen arvioinnin. Lapsia voidaan tukea harrastusmaksujen osalta, jotta lasten arjessa on pysyvyyttä.

Yllättävä elämäntapahtuma voi ajaa jokaisen tarvitsemaan sosiaalipalveluita, ne ovat siis aivan tavallisia arjen turvaamiseen kehitettyjä palveluita. Lastensuojelu on jo asia erikseen. Sosiaalipalveluita tarvitsemme jokainen jossain kohtaa elämässämme. Ei ole yhdentekevää, kuka niistä päättää tulevassa hallintomallissa. Mieti kenelle äänesi annat, ja tärkeää on äänestää.

Kirjoitettu 8.1.2022

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa